Brokuły – niezastąpiony składnik diety
- 454 Views
- Redaktor intersenior.pl
- 29 kwietnia 2019
- Baza wiedzy dieta i odchudzanie
Liczne badania prowadzone nad wpływem substancji znajdujących się w brokułach, prowadzą do coraz bardziej interesujących wniosków. Ostatnie odkrycia amerykańskich naukowców wskazują na ogromną rolę, jaką te zyskujące dużą popularność warzywa odgrywają w przypadku osób chorych na autyzm. Zgodnie z ich badaniami, brokuły są w stanie na pewien czas złagodzić objawy autyzmu. Takie zaskakujące działanie brokułów jest związane z zawartością w nich związku organicznego znanego pod nazwą sulforafan, a należącego do silnych antyutleniaczy. Sulforafan chroni organizm przed stanem zapalnym wywoływanym przez stres oksydacyjny, bardzo charakterystyczny dla osób z autyzmem. Zgodnie z twierdzeniami wysnuwanymi przez amerykańskich badaczy, terapia z zastosowaniem sulforafany bardzo korzystnie wpływa na poprawę ogólnego funkcjonowania chorych. Badania wskazują, że pacjenci, którzy do tej pory nie porozumiewali się głosem, mową czy też gestami, stają się bardziej komunikatywni. Terapia z zastosowaniem sulforafanu powoduje także ograniczenie dziwnych zachowań.

- 3 kwietnia 2022
Dieta na jesień
- 18 marca 2022
Popularne Suplementy diety
- 13 lutego 2022
Witarianizm jako nowa dieta
- 29 stycznia 2022
Dieta na jesień
Popularne Suplementy diety
Witarianizm jako nowa dieta
Pięć posiłków- najlepsza dieta
Dieta śródziemnomorska jako sposób na zdrowy tryb życia
Sposób na życie – zdrowa dieta
Dieta dopasowana do wysiłku
Zbilansowana dieta przede wszystkim