Dieta zielona szczególnie popularna jest wiosną, ale wiemy, że jesienią i zimą mamy także mnóstwo zielonych warzyw, które w większości wprawdzie mrożone, ale równie wartościowo cenne dla naszego organizmu. Dieta z zielonych warzyw bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Zielone warzywa zawierają i dostarczają w pożywieniu wiele cennych witamin między innymi A, B, E, C, K, magnezu, żelaza,wapnia, fosforu czy kwasu foliowego. Warzywa swoją zieloną barwę zawdzięczają chlorofilowi.
Według naukowców roślinny zielony barwnik zawarty w organizmie, bierze udział w transporcie tlenu, azotu i witamin. Jest też nazywany słonecznym barwnikiem, gdyż pochłania energię słoneczną w procesie wzrastania. Badania prowadzone na warzywach zielonych skłaniają do przypuszczeń, iż kolor zielony wywiera korzystny wpływ na czerwone krwinki, chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a dzięki temu poprawia odporność całego organizmu. Ponadto dieta zielona oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii