Dieta zielona
- 790 Views
- Redaktor intersenior.pl
- 8 lutego 2019
- Baza wiedzy dieta i odchudzanie
Dieta zielona szczególnie popularna jest wiosną, ale wiemy, że jesienią i zimą mamy także mnóstwo zielonych warzyw, które w większości wprawdzie mrożone, ale równie wartościowo cenne dla naszego organizmu. Dieta z zielonych warzyw bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Zielone warzywa zawierają i dostarczają w pożywieniu wiele cennych witamin między innymi A, B, E, C, K, magnezu, żelaza,wapnia, fosforu czy kwasu foliowego. Warzywa swoją zieloną barwę zawdzięczają chlorofilowi.
Według naukowców roślinny zielony barwnik zawarty w organizmie, bierze udział w transporcie tlenu, azotu i witamin. Jest też nazywany słonecznym barwnikiem, gdyż pochłania energię słoneczną w procesie wzrastania. Badania prowadzone na warzywach zielonych skłaniają do przypuszczeń, iż kolor zielony wywiera korzystny wpływ na czerwone krwinki, chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a dzięki temu poprawia odporność całego organizmu. Ponadto dieta zielona oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii

- 3 kwietnia 2022
Dieta na jesień
- 18 marca 2022
Popularne Suplementy diety
- 13 lutego 2022
Witarianizm jako nowa dieta
- 29 stycznia 2022
Dieta na jesień
Popularne Suplementy diety
Witarianizm jako nowa dieta
Pięć posiłków- najlepsza dieta
Dieta śródziemnomorska jako sposób na zdrowy tryb życia
Sposób na życie – zdrowa dieta
Dieta dopasowana do wysiłku
Zbilansowana dieta przede wszystkim