
Powstała z prosa kasza jaglana jest najzdrowszą ze wszystkich przetworzonych zbóż. Bogata w witaminę B i sole mineralne, posiada też witaminę E i lecytynę, dzięki czemu poprawia pamięć i koncentracje. Warto włączyć ją do diety szczególnie w okresie jesienno zimowym, gdy wzrasta liczba infekcji górnych dróg oddechowych i przeziębień, gdyż usuwa ona nadmiar wilgoci, która zalega w gardle, oskrzelach i płucach.
Nie posiada glutenu i dlatego jest doskonała dla osób pozostających na diecie bezglutenowej. Lekkostrawna i rozgrzewająca korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Dieta jaglana zawiera antyoksydanty wychwytujące z ciała wolne rodniki, a dzięki temu spowalnia proces starzenia. Zawiera również krzemionkę, która wzmacnia paznokcie i włosy.
Ugotowana na wodzie ze świeżymi owocami lub bakaliami, cynamonem, dosłodzona miodem i spożyta na ciepło, oczyszcza ciało z nagromadzonych w nim toksyn. Jest wręcz idealna na śniadania, gdyż syci i delikatnie smakuje. Podawana na słono z zupami lub w postaci wegetariańskich kotletów stanowi niezastąpione źródło zdrowia i piękna.
