Codzienny jadłospis powinien dostarczać wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. To najważniejsza zasada, jaką trzeba kierować się, układając dietę. Organizm potrzebuje do właściwego funkcjonowania nie tylko białek, tłuszczów i węglowodanów, ale także witamin i składników mineralnych. Wśród osób odchudzających się wiele jest takich, które za wszelką cenę unikają spożycia produktów bogatych w tłuszcze. Biorąc pod uwagę tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, rzeczywiście należy spożywać ich jak najmniej. Z kolei te pochodzenia roślinnego powinny być obecne nawet w menu osób walczących z nadwagą. Ich źródła to między innymi oleje roślinne: rzepakowy, lniany czy słonecznikowy, a także oliwa z oliwek, awokado, orzechy włoskie oraz nasiona. To produkty, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu, jednocześnie pamiętając o umiarze w ich spożywaniu. Zawierają one cenne dla zdrowia i urody nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz zapobiegają chorobom układu krążenia.